dimarts, 30 d’octubre del 2007

LLEGENDES I MUNTANYES DE CONGLOMERAT.

Aquest cop, amb la colla del cesboi, trenta buscadors d’indrets, ens varem acostar a la comarca de l’Alt Urgell, més exactament al municipi de Peramola a l’oest del Segre. Les moles de Sant Honorat, unes cingleres semblants a les de Montserrat pel seu conglomerat i les seves formes arrodonides.
El circuit va començar a Can Boix, un hotel-restaurant de luxe. Després va seguir pel cim de Sant Salvador 950 m, varem entrar a la casa del Corb, varem travessar el Coll de Mu i d’aquí fins al cim de Sant Honorat 1060 m passant per alguna cornisa aèria, però sense cap dificultat i des del cim després de menjar una mica, varem iniciar el camí de baixada. El nostre camí va transcórrer entre parets de vertigen i extraplomades, moltes d’elles escalables. I la majoria del camí seguia unes estranyes marques blaves i grogues, com la bandera de Ucraïna, això diu la Luda, diuen que són les del Camí d’Andorra o Camí de l’Opus, això no sona gaire bé em sembla, travessa d’Oliana a Andorra. També és GR-1 part del recorregut de la nostra sortida, el qual travessa la península est a oest, del Cap de Creus al Cap de Finisterre.
Aquell diumenge varem passejar per una zona desconeguda, plena d’indrets amagats i curiosos, ple d’històries i llegendes entre moles de conglomerat.

Els indrets en fotografia i les seves curiositats:

L’ermita de Sant Salvador del Corb:
Ermita de Sant Salvador del Corb, bastida damunt la cresta cimera, als 950 m d’altitud de la mola de Sant Salvador. És l’ermita romànica més petita de Catalunya i està en ruïnes, i la qual data del segle XI. La porta està orientada cap al nord per causa de l’orografia del cingle que té al darrere, mentre que l’absis mira, com sempre, a llevant. La planta de la nau quadrada, està molt ben adossada a l’estret estrep, al costat del cingle. És un romànic molt primitiu, ara en molt mal estat de conservació. Es considera que es devia tractar d’una primitiva construcció de caire militar, de defensa o bé de guaita, que amb el pas del temps va esdevenir una església romànica.
La casa del Corb:
___________----_______________ Es troba a la base de la Mola del Corb, dins d’una balma d’uns 200-300 m2, aquest habitatge va ser habitat des de la prehistòria fins als anys 20 del segle passat.
Al entrar ens trobem la menjadora i la sala on es guardaven les mules. Encara podem observar també els envans que separaven les diferents estances. I el més espectacular de la casa és el rústic forn de pa.
I com bon indret, la casa del Corb té la seva llegenda, i és que a finals del segle XIX s’hi va celebrar un casament. Tot estava a punt: menjar, convidats, capellà, testimonis,..., però el nuvi mai va aparèixer. Aleshores, davant de l’aflicció de la núvia, se li va oferir un nou pretendent, un home que estava entre els convidats. Ella va acceptar immediatament aquell nou convidat, cosa que va permetre que se celebressin finalment les noces. Una història per recordar, curiosa si més no, tant si és veritat com si no. Si non è vero, bene è trovato.
L’Ermita de Sant Honorat:
Ermita de Sant Honorat, és d’origen romànic, tot i que molt malmesa. Davant, a l’arc, hi ha una dovella nova afegida amb la data de l’any 1725. Antigament, deien que peregrinaven a l’ermita de Sant Honorat aquelles persones que no trobaven remei a la seva malaltia i també les dones estèrils.
Foto 1: Parets extraplomades de conglomerat on es practica l'escalada.
Foto 2: Marques de camí.
Foto 3: Curioses vistes de l'Agulla de Burí des de la Mola de Sant Salvador.
Foto 4: L'ermita de Sant Salvador o un corral?
Foto 5: Casa del Corb.
Foto 6: Entrada de la casa.
Foto 7: Cartell indicador de Sant Honorat, últim cim del dia.
Foto 8: La dovella més recent de l'ermita de Sant Honorat.

Foto 9: La protagonista, la truita de pinetells, made in Jordi.(Foto i navalla d'Eulàlia).