diumenge, 23 de març del 2008

UNA VOLTETA PEL PENEDÈS.

Fa dies que tenim abandonat el blog, massa ocupats descobrint indrets i superant nous reptes, intentarem que el retorn forçat i anticipat de les vacances per mal temps ens permeti posar-nos al dia.
Fa gairebé un mes i per moure les cames abans de la Marató, vàrem decidir anar a fer una volta per Font-Rubí d’unes tres hores, que havien de ser quatre i mitja i finalment varen ser sis (vèrtex 205). El circuit va transcorre entre senders, camins, corriols, pistes, camins amples, camins de ferradura, pujadors, camins carreters i careners, cruïlles, revolts i trencalls, bé, fent un resum més senzill seguíem un PR, però la ressenya no aclaria gaire la ruta, però si que ens ha omplert de vocabulari respecte a camins. Bé, a part de culturitzar-nos literàriament, també vàrem aprendre sobre biologia, la branca d’insectes, processionària (erugues), aranyes, formigues,... ah!!! I un rat-penat. I també vàrem endinsar-nos en unes coves, fent de principiants d’espeoleòlegs.
Cova de l’Arena: La primera de les coves de la ruta circular, d’ella s’extreia grava per construir cases entre els s. XVIII i XIX. Té uns 20 metres de fondària i diverses galeries totalment accessibles.
Cova de l’Ametlla: La seva entrada és un voladís gegant. Té uns 17 m de fondària i 20 d’ample. Els pastors hi havien tancat fins a 300 caps de llana.
Cova del Bolet: La més famosa, la qual disposa de diverses entrades i una gran sala 30 m2, i havia sigut habitada pels nostres avantpassats. I de la qual pots contemplar les formacions de la roca i endinsar-te fins a entrades que ja són per als més experts. I, com no, la seva llegenda:

"Aquesta llegenda es centra a Font Rubí. Hi havia al poblet tres noies que eren com tres flors de tan boniques. Tots els joves les pretenien i elles es deixavenfestejar, feien veure que s'enamoraven i, al final, feien el mateix amb d'altres. Tant els nois rics com els pobres n'havien sortit burlats. Tots ells es reuniren i recorregueren a les males arts: van fer tractes amb bruixes perquè les encantessin! Des de llavors es troben tancades a la cova del Bolet, d'on no sortiran fins que pari el fort soroll que produeix un fort corrent d'aigua que passa per la seva fondària."

Després de tanta cova, només ens quedava una mica de cultura històrica, les restes d’un castell, el castell de Font-Rubí, la seva torre de guaita i dos fragments de mur amb filades d’opus spicatum (forma d’espina de peix) i espitlleres, construït cap a l’any 1000. I una mica més avall les restes de la seva capella, la de Sant Miquel.
Un bon escalfament de cames entre corriols i camins, i descobrint foscos indrets, i aprenent d’allò que ens dóna la natura o l’home.
___
Foto 1: Torre de guaita del castell de Font-Rubí.
Foto 2: Petit rat-penat a la Cova de l'Arena.
Foto 3 i 4: Interior de la Cova del Bolet.

4 comentaris:

CARLES ha dit...

...GRAN DESCOBRIMENT, EN EL QUE TOCA A MATISAR CAMINS, QUE SI DE CARRO, QUE SI DE FERRADURA, DE...
INTERSSANT RETORN AL SENTIMENT CAVERNARI.
I DIA D'ESPERIMENTS BIOLÒGICS SOBRE EL DESPLAÇAMENT DE L'ERUGA PROCESSIONÀRIA DIGNES D'UN CAPITOL
DEL "NATIONAL GEOGRAFIC".
M'HO VAIG PASSAR MOLT BÉ, GRÀCIES A TOTS/ES.

Eulàlia ha dit...

QUINA PASEJADA...!!!
4 HORES, EH?...EJEM...

PERÒ TOT S’HA DE DIR,
MOLT MACO I LES COVES...
UNA PASSADA, VAL LA PENA.

Anònim ha dit...

La ruta és molt bona, però compte amb la cova de Bolet, ja que és zona freqüentada per escorçons!! N'em trobat algun a dins la cova!!
Per tant, tots aquells que la visitin, que vagin amb compte les époques d'hivernació i que portin bona il·luminació!!

Buscador d'Indrets. ha dit...

Doncs, moltes gràcies per la informació.
No la coneixiem.